“Dit is gewoon een vriend van mij he?.. ik schrok toen ik het hoorde. Zo dom van hem! Waarom doet hij dat man?!? Voor wat…?”
Een nieuwsbericht wordt mij getoond op een telefoon met daarbij een foto van een explosief dat bij een woning is geplaatst. Dit bericht staat niet op zichzelf. Het is een van de vele berichten die de afgelopen jaren de nieuwskoppen domineerden. Alhoewel aard en omvang ernstiger lijkt te worden als het gaat om geplaatste (vuurwerk)explosieven is er nog relatief weinig zicht op de daadwerkelijke beweegredenen van direct betrokkenen. Middels narratief onderzoek met de doelgroep van jonge betrokkenen (12 – 24 jaar) wordt het dominante narratief rondom betrokkenheid bij dit fenomeen ontrafelt. Het onderzoek richt zich ook op wat nodig is voor een (verander)narratief met het oog op de aanpak en preventie. Welk narratief is betekenisvol vanuit de leefwereld van jongeren (en professionals) en – belangrijker nog – wat is het potentiële, betekenisvolle verander narratief? Er wordt ingezoomd op:
- de levensloop van de betrokken verdachten/veroordeelden (12 – 24 jaar);
- het dominante narratief omtrent de beweegreden en wijze van betrokkenheid;
- het betekenisvolle alternatieve (verander)narratief met oog voor inzichten ter preventie van betrokkenheid (en daarmee de uiteindelijke dreigingsimpact op de samenleving).
Het onderzoek kent 3 fasen waarin onder meer life story interviews met veroordeelde betrokkenen worden afgenomen en een aantal focusgroepen met professionals zal plaatsvinden. Eind 2025 wordt het onderzoek afgerond met een artikel en een podcast drieluik dat geproduceerd wordt op basis van gesprekken met enkele direct betrokken professionals waarbij kennisdeling en een constructieve aanpak van dit fenomeen centraal staat.
Lees hier alvast het inleidende kennisdocument waarin onder meer vijf impactdomeinen en drie perspectieven op de aanpak worden besproken.
Raakt dit onderzoek jouw werkveld? Wil jij aanwezig zijn bij de focusgroepen of geïnterviewd worden? Mail dan naar info@essaresearch.nl
- Looptijd: Jan 2025 – Jan 2026
- Partner(s): Young Perspectives, Universiteit Leiden, NCTV, DJI, Jeugdreclassering, Reclassering Nederland
- Opdrachtgever: Universiteit Leiden (Strategische onderzoeksagenda NCTV)
Neem voor meer informatie contact op via: info@essaresearch.nl
Benieuwd naar de andere onderzoeken en projecten?